Iedereen Briljant!

Schrijven

Sofie 9 jaar (schrijfproblemen)

Sofie zit in groep 5 van de basisschool en heeft veel moeite met schrijven. Ze knipt met rechts, en schrijft met links. Ze was erg laat met het kiezen van een schrijfhand en heeft vanaf begin al veel moeite gehad met het aanleren van de lettervormen. Ze spiegelt letters en heeft een zeer krampachtige potloodgreep. Hierdoor krijgt ze pijn bij het schrijven van meer dan 2 zinnen. Daarnaast is het tempo laag en het handschrift moeilijk leesbaar.

Behandeling bij schrijfproblemen:

Allereerst wordt er gewerkt aan het verbeteren van de houding. Zowel de zithouding als de houding van het bovenlichaam en de arm en hand is essentieel. Een foutieve uitgangshouding zorgt regelmatig voor een verhoogde spierspanning en een slecht handschrift.

Naast de uitgangshouding wordt er gekeken naar de bewegingen van arm en hand, hierin zijn de vingerbewegingen zeer belangrijk. Vervolgens wordt er gekeken naar de bladligging, het materiaal (welke pen/potlood) en de grootte en vorm van de letters.

Er wordt daarnaast gewerkt aan het inslijpen van de letterbewegingen door deze met veel verschillende materialen te oefenen. Bijvoorbeeld oefenen in scheerschuim, met klei, groot op het bord of op muziek.

Daarna wordt er met wasco/potlood/pen op papier gestart. Dit alles wordt opgebouwd van groot naar steeds kleiner en tussen lijntjes. Tevens wordt er gewerkt met verschillende soorten lijntjespapier om de moeilijkheidsgraad aan te passen aan de mogelijkheden van het kind.

Er wordt regelmatig huiswerk gegeven om de oefenmomenten uit te breiden en zo het effect van de behandeling te vergroten.

In sommige gevallen wordt ervoor gekozen geen gebonden schrift aan te leren of om zelfs middels een laptop of AlphaSmart (compact digitaal schrijfhulpmiddel) te gaan schrijven/typen.

Algemene voorwaarden - Privacy verklaring