Iedereen Briljant!

Thuis Oefenen

Er komen regelmatig vragen van ouders wat er thuis geoefend kan worden om de motoriek van hun kind te stimuleren. Hieronder staan per deelgebied een aantal tips vermeld. Hierbij staat tevens het materiaal dat hierbij gebruikt kan worden.

Leuke spelmaterialen voor onder andere de fijne motoriek: Op de site www.toys42hands.nl zijn talloze leuke spelmaterialen te koop, gesorteerd op onderwerp. Hier zijn onder andere constructiematerialen en zintuigmaterialen te koop. Deze site is ontworpen door ouders van een kind met een beperking en richt zich op andere ouders.

Constructiemateriaal zoals lego, k'nex, magnetics en meccano zijn altijd een goede oefening! Deze zijn in elke speelgoedwinkel te koop maar zijn soms ook in een goedkopere variant te verkrijgen bij winkels zoals Action. Hier zijn ook regelmatig leuke oefenboeken voor de visuele waarneming te krijgen of materialen zoals een strikschoen of hengelspelletjes voor de oog-hand coördinatie. Vaak zijn deze eenvoudige spelletjes goed te gebruiken om verschillende vaardigheden te oefenen.

Voor de grotere materialen zoals schommels, hangmat, boksbal en dergelijke heeft natuurlijk niet iedereen plaats. Deze materialen kunnen echter heel leuk en tegelijkertijd erg leerzaam zijn op het gebied van de prikkelverwerking. Via websites van verschillende leveranciers zijn deze artikelen vaak niet goedkoop. Toch kan het ook minder prijzig. Bij Ikea zijn er bijvoorbeeld veel verschillende schommels te koop. Een 'gewone' hangmat is daarnaast in winkels als Blokker of Geerlings te koop in de zomerperiode voor een niet al te hoge prijs.

Voor het experimenteren met scheerschuim, vingerverf en dergelijke is een spiegel of tafel een goede ondergrond. Je kunt echter ook kiezen voor het verven van een deur met schoolbordverf waarop niet alleen gekrijt kan worden maar ook 'gekliederd' met bijvoorbeeld scheerschuim. Dit is gemakkelijk schoon te houden.

Naast de leuke knutselideeën van papier en karton die op veel internetsites te vinden zijn, zijn er ook andere vaardigheden die je thuis kunt ondernemen om de fijne motoriek en planningsvaardigheden te oefenen. Bijvoorbeeld samen koken of bakken van pizza, gebakjes of pannenkoeken! Daarnaast vinden (vooral jongens) het vaak leuk om te timmeren en zagen. Figuurzagen is bijvoorbeeld een goede oefening voor de oog-hand coördinatie en het doseren van kracht.

Algemene voorwaarden - Privacy verklaring